Csanádalberti közös önkormányzati hivatal informatikai fejlesztése települések összekapcsolása közös informatika rendszerbe

Vállalkozás neve:
Csanádalberti közös önkormányzat

Átadás időpontja:
2022.11.10

Kivitelezés helye:
Csanádalberti, Nagyér, Pitvaros, Ambrózfalva

Projekt időtartama:
1 hónap

További információk

Csanádalberti-Nagyér-Pitvaros Községek Körjegyzőségi Hivatala 2011. július 1-jével  alakult Pitvaros község székhellyel. 2013. február 1-jével a körjegyzőség megszűnt és közös hivatallá alakult a három település részvételével, majd 2013. március 1-től a közös hivatal kibővült Ambrózfalva községgel, így a közös hivatal 4 tagúvá vált, melynek székhelye Nagyér település lett. 2015. január 1-jével újabb változás következett be a közös hivatal életében, mivel a közös hivatal székhelytelepülése Nagyér helyett Csanádalberti község lett, így az önkormányzatunk azóta végzi a  gesztori feladatokat. A közös hivatal létszáma a négy településen együttvéve 13 fő, ebből 1 fő a jegyző és 12 fő köztisztviselő látja el az igazgatási, pénzügyi és egyéb államigazgatási feladatokat.  

Az önkormányzatok és az államigazgatási szervek informatikai rendszereik működtetésére és az abban feldolgozott adatok tárolására szigorú törvényi előírások vonatkoznak. Amelyek az egységes adatkezelést az informatikai rendszerek biztonságos működésének követelményeit szabályozzák.  

Egy pályázat kereténben lehetőség adódott a az informatikai rendszer korszerűsítésre a közös önkormányzatok részére.   

A fejlesztés célja az alábbi feladatok megoldását szolgálták: 

  • felhasználók központi adminisztrációja 
  • biztonságos adattárolási megoldások alkalmazása 
  • egységes dokumentumtár létrehozása 
  • biztonsági mentési politika kidolgozása 
  • naprakész egységes irodai szoftverek bevezetése 
  • nyomtatási és dokumentum kezelés optimalizálása  
  • végpontok, kliens számítógépek vírusvédelmének biztosítása 

A megvalósítás során egy DELL szerver került telepítésre Csanádalberti hivatalban a felhasználók központi hitelesítést és a Home Office munkavégzést biztosítja mint kritikus rendszerelem. Az egyes hivatalok esetén a Dokumentumtárak kezelésére közös könyvtárszerkezet került bevezetésre a folyamatok optimalizálása érdekében. A dokumentumtárak minden önkormányzat esetén egyedi NAS tárolókon helyezkednek el. A települések az újonnan  kiépített VPN kapcsolaton keresztül kapcsolódnak egymáshoz így biztosítva az átjárást az egyes rendszerek közt.   

A végpontvédelmet ESET vírusvédelemi szoftver telepítésével biztosítottuk a kliens gépeken és a szerveren.  

Az irodai szoftverek egységesítése érdekében Microsoft 365 üzleti irodai csomag bevezetésével került megvalósításra, így minden számítógépen a legfrissebb irodai Word, Excel alkalmazásokat használják a hivatali dolgozók. A Microsoft 365 csomag továbbá több olyan közös munkavégzést, csoportmunkát támogató szoftvert tartalmaz, amelyek a későbbiekben újabb gyorsabb közös munkavégzést biztosíthatnak a közös önkormányzat számára.

Műszaki paraméterek

1 db DELL szerver

4 db Synology NAS

1 db Mikrotik VPN router

10 db Windows 10 operációs rendszer

27 db ESET protect-entry végpontvédelem

17 db szünetmentes tápegység 

Eredmények

Teljeskörű vírusvédelem biztosítása  

Központi felhasználók hitelesítése

Adatmentési politika kidolgozása és megvalósítása

Egységes modern irodai szoftverek

Jövőbeni informatikai csoportmunka bővítési lehetősége

Képgaléria